Sen jag bloggade förra gången har Ingrid träffat hovslagare, equiterapeut och veterinär. Bettan skodde tisdag 16 mars, dagen efter var det dags för Anna från Stallmassage att kolla över Ingrid och i går den 24 mars hade veterinär Maria Conradsson hand om Ingrid. 
 
Bettan skodde jättefint den där tisdagen och Carro var ut och red på eftermiddagen efter skoning. Mest troligt har Ingrid klivit på nån sten eller något då hon är lite varmare i höger fram än vänster. Detta upptäckte equiterapeut Anna dagen efter. Vi har redan sen i fjol hållit diskussionen öppen om Ingrids si-leder öppen då Ingrid har en tendens att gå i korsgalopp ibland vid framförallt hoppning. Nu har vi jobbat så länge både med equiterapeut men även i träningen så Ingrid har fått mer muskler i bakpartiet men vi upplever inte att korsgaloppen försvinner. Eftersom frågan varit uppe sen i fjol så bestämde vi oss att kolla upp Ingrid och diskutera korsgaloppen/si lederna med vår veterinär Maria. Anna tog på sig att ringa Maria och förklara hur resan varit så Maria var väl förberedd när jag ringde och bokade tid. 
 
I går tog jag ut en ledig dag för att vara i stallet. Det är alltid förknippat med lite spänning kring veterinärbesök och vid böjprov. Maria började att känna på Ingrids rygg och bak innan vi longerade henne. Eller longerade. Jo från början visade Ingrid upp att hon kan gå i korsgalopp, rätta sig, gå in i korsgalopp och rätta sig osv osv. Sen när jag skulle byta till första varvet igen fullständigt vägrade Ingrid att gå med på mer longering så vi lät henne vara då Maria ändå sett båda varven. 
 
Så var det dags för böjprovet som är så avslöjande. Carro var hemma från salongen för att hjälpa till och dessutom är det uteslutande hon som rider så jag tyckte det var helt nödvändigt att hon var med. Jag och Minette kunde stå och kolla när Maria böjde led efter led och Carro som löpte iväg på gången med en pigg och glad Ingrid. Jag såg redan från start att Ingrid var helt oberörd av böjningarna, hon accepterade dom väl. Hon stod där på gången med spetsade öron, klippte lite med sina milda ögon och när Maria böjde fram böjde hon kärvänligt ner sin mule för att nosa på Maria. 
Från steg ett travade Ingrid på fint utan det minsta problem. Oerhört skönt att se så långt. Vi går vidare med en kur metacam där vi första veckan ska skritta och jogga kravlöst. Vecka två med metacam ska vi rida som vanligt för att utvärdera om korsgaloppen blir mindre och se hur Ingrid beter sig. Om det blir en förbättring från korsgaloppen kommer Maria behandla SI lederna. Vi får helt enkelt vänta och se. Jag tänkte att vi ska ta en dressyrträning så får dressyrtränare Lenas ögon också göra en utvärdering och även en hoppträning. Utifrån vad som händer under den veckan får vi fundera vidare. Kan ju bli så att vi inte gör nåt nu men kan hålla det öppet och göra det senare. Vi får helt enkelt se tiden an. Jag frågade Maria om den varma hoven och Maria var tvärsäker att det hade med skoningen och det som hänt därefter att göra. Ingen hovled eftersom Ingrid inte reagerar på böjningen.
 
Bästa Bettan tog bort Ingrids sko i går kväll och hon hittade ett märke i sulan med nån prick. Bettan skrapade med hovkniven men ingen vätska. Sömmarna satt som dom skulle så hon spikade på skon igen. Bettan trodde att Ingrid klivit på något och det kan nog stämma ganska väl då Carro var ut och red samma dag Ingrid var skodd, underlaget var framtinad väg så kanske en sten hamnat under hoven och gjort ont. Bettan berättade att en del hästar kan bli mjuk i sulan (tror jag hon sa) direkt efter skoning. Vi borde nog hållit oss borta från vårväg bara timmar efter skoning. Nåja, Bettan hittade vad som verkar vara förklaringen till att Ingrid är lite varm. Nu avvaktar vi hoven och när den är okej igen ska vi börja metacamtesten. Ingrid mår ganska bra vad det verkar och planen är att fortsätta öka belastningen i dressyr och fortsätta hoppa på vår höjd och kanske lite högre nu. Jag kan nog tycka att korsgaloppen är bättre när hindren är högre. Ganska ofta byte Ingrid galopp nu även om hon går korsgalopp ibland. Jag ser ändå hellre att hon byter rent. Carro kan ju få lite bekymmer med avstånd om Ingrid slänger in korsgalopp. Vet inte men tror korsgaloppen är vanligast när dom kommer ur sväng mot ett hinder och Ingrid inte hinner byta rent när hon börjar jonglera med benföringen. 
 
Jag har "lånat" eller kanske stulit då.... en bild från Bettans instagram. Se så fin Ingrid blev! Bettan tog bort tå/sidokapporna fram. Det finns en förklaring till varför. Se så fint det är! 
 
 
 
 Vi har även hunnit varit ner till Nordmaling och pappa som fyllt år. Hela 83 år. Som vanligt brukar vi ge honom lite delikatesser. Sockar, skjortor och sånt där har han men en låda med röding, lax, fläsk, renkött, älgsalami, Västerbottens bryggt öl och revbensspjäll som han älskar kommer alltid väl till pass. En chokaldask och en påsklilja följde också med i lådan. Observanta ser att jag lyckats tejpa de franska liljorna som finns på omslagspapperet, upp och ner. Jag tror dock inte pappa tänkte på det. 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej