När det händer saker som ett simpelt strömavbrott eller att hyresvärden meddelat om avstängning av vattnet brukar jag alltid tänka att jag skulle inte klara mig länge utan vatten och el. Detta i kombination att jag tycker det är otäckt med ökat ryskt militärt hot mot Sverige. Om inte jag minns fel så var det skriverier i pressen i höstas om att militären åter har närvaro på Gotland vilket dom inte haft på flera år. Sveriges närmande mot Nato kan väl aldrig ses med blidande ögon av det stora landet i Öster samtidigt som ett medlemsskap i Nato efter Trumps intåg i Vita huset inte är någon garanti då Trump uttryckt att det inte är någon självklarhet att USA skulle försvara ett land som är medlem i Nato. Hur som helst. Mina egna reflektioner är att jag skulle stå helt handfallen (jag vet inte var jag har en fungerande ficklampa eller batteriradio, jag har inte ens en ren vattendunk för dricksvatten) i en situation utan vatten och el vilket inte behöver ha med krig att göra. Det kan vara sabotage mot viktiga funktioner i Sverige och jag skulle verkligen vilja veta mer om hur jag kan förbereda mig för en krissitutation och när ett inlägg dök upp i mitt Facebookflöde talade det rakt till mig! Jag bestämde mig bums för att det här intresserar mig och det här måste jag anmäla mig till. Om ni klickar på bilden nedan kommer ni till en anmälningssida till Umeåträffen. Jag tror jag är rätt ensam av att reflektera över vad som kan hända, bara för att Sverige inte varit i krig på två hundra år innebär det inte att det aldrig kommer att ske igen. 
 
 I morse ringde Minette och väckte mig efter åtta. Minette hade tänkt cykla till Avion men det snöar och blåser rätt ordentligt ute så Minette undrade snällt om jag kunde skjutsa henne till jobbet. Självklart klev jag upp och pallrade mig iväg till carporten för att hämta bilen. Minette stod ute med Hööks muggen i högsta hugg och väntade på mig när jag svängde in på Hedlundavägen. Jag är tacksam att Minette bor så nära, jag behöver inte åka genom hela stan för att hämta henne. När jag kom hem var det ingen idé att gå och lägga sig igen utan sovmorgon får jag ta imorgon istället. 
 
Rindi vilar idag och Carro fortsätter jobba så jag tar stallet själv innan vi åker ut till Degernäs en snabb sväng. Det passar rätt bra att hämta Minette från Avion på vägen hem. Minette skulle ha någon fest hemma hos sig och jag tänker ta en lugn hemmakväll. Jag hade gärna varit i Degernäs och gått och tittat på majbrasan men det är så dåligt väder att jag passar den aktiviteten. Mest troligt är huset i Degernäs sålt till nästa år och då känns det inte lika självklart att åka dit. Ett sånt här sktiväder som det är idag var det även på Valborgsmässoafton 2003. Det året var jag gravid i sjätte-sjunde månaden och jag var helt utslut och hade dålig ork. Jag bodde i Gävle och gick sista året på Fastighetsmäklarprogrammet och denna Valborgsmässoafton hade vi föreläsning på förmiddagen så jag kunde inte åka upp till Umeå förrän föreläsningen var klar. Jag minns att jag och Minette då nyss fyllda sju år satt på tåget upp mot Sundsvall och vi åkte genom ett vintrigt landskap. På bussen från Sundsvall upp mot Umeå såg vi några majbrasor som brann på vit mark. Det var lite snöglopp i luften och jag kom helt slut på krafter till Umeå busstation där pappa hämtade oss. Jag hade tänkt gå på majbrasan i Degernäs men jag orkade inte utan gick upp på vinden hos mormor i det gula huset och la mig i sovalkoven och sov från åtta på Valborgsmässoafton till klockan tio morgonen efter. När jag var liten och bodde i Degernäs firade vi alltid Valborg hemma på gården, ofta med några vänner eller släktingar men den tiden är för alltid förbi. Det är många många år sedan pappa köpte både raketer och smällare och jag minns än i dag hur jag och min kusin Anna gick på åkertegarna dagen efter Valborg för att hitta igen raketerna som störtat någonstans på morfars ägor. 
 
Nu ska jag fortsätta denna besynnerliga dag med att städa och vika tvätt. Vädret gör mig inte så mycket då jag tror att om vi får värme för fort så blir sommaren lite svajjig för ärligt talat, hur länge kan värmen hålla i sig? Jag vill ha en varm och skön sommar och det är faktiskt bara vår ännu. Kanske bondepraktikan får bli min nästa utmaning att ta mig an efter "För din säkerhet" kursen? April torr och ren är för bonden till stort men. April har varit blöt och kall så det blir nog jättebra för bondens väder i sommar så jag har goda förhoppningar på en kanonsommar vad gäller vädret ialla fall. 

April- Gräsmånad

Inträffar varm och torr väderlek under första och andra tredjedelen av denna månad, kan man nästan säkert vänta kallt och regnigt väder under den sista tredjedelen. 
Om april blåser i sitt horn, så fås en god skörd av korn.
Mars torr, april våt, och maj kan fylla bondens lador all, men april torr och ren är bonden till stort men. 
April varm, maj sval, juni våt är något att glädjas åt. 
En torr april är ej vad bonden vill, men aprilregn ger frukterna hägn. 
Aprilsnö är så gott som fåragö. På en våt april följer en torr juni. Klart månsken i april skadar fruktblommorna. 
Om tordyveln i den första vårtiden har löss framme under hakan, då är denna tid den bästa att bruka jorden. 
Ligger grodrommen om våren i djupt vatten, följer en torr och varm sommar, men ligger den vid stranden eller annars på grunt vatten, är en våt sommar att förvänta.