Jag var inte gammal när jag vid resor till och från stan (vi bodde i Degernäs) hade upptäckt ett stall på Teg. Stallet är idag rivet men det låg ganska nära flyget. En dag åkte vi dit och jag fick börja rida där, det var som en liten ridskola. Dom som hade stallet hette Kärkäinen. Jag minns än idag hur stolt jag var när jag började i första klass vid Stöcke skola och kunde förkunna att jag faktiskt höll på med ridning! Nedan två bilder av mig och min favoritponny på Teg som hette Nicke. Året var 1975 och jag var sex år.
Jag minns inte hur länge jag red på Teg men efter några år flyttade jag över till K4 som på den tiden fanns mitt inne i Umeå. Jag kommet inte ihåg året men Twingle fanns på ridskolan då! Min ridlärare hette Gunilla Nylander och jag tyckte hon var jättebra. Vi hade ibland vikarie och jag minns att min grupp hade Robert Solin ibland. Här en bild på mig och Hampus.
Jag började sköta om den nordsvenska travaren Månbesta 1979 när jag var elva år. Månbesta fanns i ett stall i Degernäs vilket var praktiskt då jag sommar som vinter kunde cykla till stallet. Från början höll jag mest på med att borsta och pyssla om henne men med tiden fick jag både rida och köra henne. Nedan två bilder på mig och Månbesta, året kan ha varit 1980?
Med tiden gick det väldigt bra att rida Månbesta men från början.... Oj vilka diskussioner vi hade i första vägskälet från stallet. Månis skulle gå hem. Jag skulle ut och rida. Jag tror vi kunde hålla på tramsa i en halvtimme. Jag vann alltid och till slut var det aldrig några bekymmer. Jag och en kompis hyrde häst från Teg där i början av 80- talet. Jag hyrde ponnyn Saken. Det höll inte på att bli någon sommarponny då Kärkäinen hade fått hämta hem honom tidigare från dom som haft honom före jag skulle ha honom. Saken hade flygit på ett barn i hagen och bitit. Jag fattar inte att mamma och pappa lät mig ta hem honom. Jag märkte en tendens att ponnyn surade ibland men jag kunde hantera honom och veckan avlöpte väl och vi hade väldigt roligt med våra sommarponnyer. Ett roligt minne. Här nedan är Saken och jag. Det var en vecka sommaren 1980.
Sommaren 1981 fick jag min första egna häst. En Islandshäst som hette Somi fra Stora-Hof. Somi var på Nolia mässan som representant för islandshäst, en av många raser som visades upp. Det var 2 augusti 1981 och Somi kom hem till mig samma kväll. Ingen stor dramatik eftersom jag hade morfar på gården som hade haft många arbetshästar och var duktig med hästar. Nedan en bild på mig och Somi kvällen han kom till mig.
När jag tittar tillbaka så har jag haft några års avbrott när hästar inte funnits i mitt liv men i stort sett har jag hållit på med hästar sen 1975. Nu när Minette tävlar och jag vet hur nervös jag är förstår jag varför jag själv aldrig dragits mot att tävla i nån större omfattning. Jag har varit helt nöjd med att rida mer för mitt nöjes skull. Dessa hästar har jag ägt: Somi fra Stora-Hof, Anja Erk, Donny Erk, Anita Erk, Clearwater Song, Shadey S-I, Pia Carline, Last Scott, Seimur från Kamsjö, Nörgaards Josephine och Magic Blue Rindi. Eller Rindi är väl mest Minettes häst :) Sen finns många hästar jag skött om där Månbesta ligger mig varmast om hjärtat. Det finns några till som kanske får ett eget inlägg framöver. Som till exempel Minettes pappas gamla avelshingst Lullwater Song. En riktig gentleman som var jätteroligt att rida. Tiden hos Eric Allberg där Månbesta fanns förtjänar ett eget inlägg! En mycket rolig och lärorik tid. Eric var verkligen en genuin "hästkarl" med många bra och några mindre bra idéer.